Gyakran Ismétlődő Kérdések – GYIK

Meglévő, a számlázási rendszerben szereplő lakás-mellékmérők cseréjét a Fővárosi Vízművek Zrt által maximált árak szerint végezzük, amelyeket megtalálhat cégünk honlapjának “Árak” aloldalán. Az árak az Áfát tartalmazzák. A csere árak a standard mérők árát tartalmazzák, a csapra szerelhető, rövid kivitelű, vagy falidobozban falba építhető vízmérőt nem. A mérők árairól, kérjük érdeklődjön ügyintézőinknél a megrendelés alkalmával.

 

A leggyakoribb vízóra típusok:

 • 1/2″-os, (13mm belső átmérőjű), 80mm hosszú, Qn=1,5 m3 (általában falba süllyesztett dobozban található)
 • 1/2″-os, (13mm belső átmérőjű), 110mm hosszú, Qn=1,5 m3 (normál méretű vízmérő)
 • 3/4″-os, (20mm belső átmérőjű), 130 mm hosszú, Qn=2,5 m3 (normál méretű vízmérő)
 • 1/2″-os, (13mm belső átmérőjű), 165mm hosszú, Qn=1,5 m3 (öntvény)
 • 3/4″-os, (20mm belső átmérőjű), 190 mm hosszú, Qn=2,5 m3 (öntvény)
 • Speciális típusok:
 • 1/2″-os, (13mm belső átmérőjű), 60mm hosszú, Qn=1,5 m3
 • 1/2″-os, (13mm belső átmérőjű) Qn=1,5 m3 (ZR, MINOL vagy ISTA METERS csapra szerelhető)
 • 1/2″-os, (13mm belső átmérőjű) Qn=1,5 m3 (falba süllyesztett házba vízmérőbetéttel)

Felhívjuk figyelmét A speciális (nem standard) típusú vízmérők árai magasabbak a normál mérőkénél, így csere esetén a díjszabásban szereplő árakhoz képest többlet költséggel kell számolni.

Az 1991. évi XLV. számú mérésügyi törvény szerint a vízmérők a kötelező hitelesítésű mérőeszközök körébe tartoznak, forgalomba kerülésük előtti első, kötelező hitelesítésüket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) – korábban Országos Mérésügyi Hivatal (OMH) – végzi el. Az MKEH a hitelesítési eljárás során a mérőt tanúsító jellel látja el, amely tartalmazza a hitelesítés évét. A mellékvízmérők hitelességi ideje a 247/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében 8 év, ezért azokat a hitelesítés évétől számított nyolcadik évben cserélni, vagy újrahitelesíteni kell.

Az 58/2013 (II.27.) számú kormányrendelet értelmében az ingatlanon belüli mellékvízmérő jellemzően a fogyasztó tulajdonát képezi, ezért annak hitelesítéséről, cseréjéről a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni.

A nyolc év letelte után a beépített mérő nem tekinthető hitelesnek, ebből kifolyólag nem felel meg a számlázásra vonatkozó követelményeknek, így azt cserélni, vagy újra hitelesíttetni szükséges.

A Mellékmérős díjmegosztási szerződés és a Cserenyilatkozat kitöltése és aláírása szükséges a fogyasztó- és főmérő tulajdonos által, 2-2 példányban.

Az új mellékmérők beszerelését követően a kollégáink által kitöltött, és a fogyasztó, illetve a társasházi közös képviselő, vagy főmérő tulajdonos által aláírt nyomtatványokat (Mellékmérős díjmegosztási szerződés) a Fővárosi Vízművek Zrt részére ügyintézésre két héten belül átadjuk. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy Ön a nyomtatványokat megfelelően kitöltve és a szükséges aláírásokkal ellátva minél hamarabb eljuttassa cégünk számára (postai úton, vagy ügyfélszolgálatunkon való személyes leadással).

Új lakás-mellékmérőjének felszereléséhez először tervet kell készíttetni, és azt a Fővárosi Vízművek Zrt-nél jóvá kell hagyatni. Amennyiben már rendelkezik a Fővárosi Vízművek Zrt által jóváhagyott víztervvel, annak alapján a kivitelezést társaságunk meg tudja kezdeni. A várható szerelési időpontról telefonon egyeztetünk Önnel megrendelésének leadásakor. A szerelést követően szerelőink átadják Önnek a Mellékmérős díjmegosztási szerződést, melynek minden példányát Önnek, valamint a közös képviselőnek, illetve a főmérő tulajdonosának is alá kell írnia. Amennyiben az Önök házában nincsen közösképviselő, 3 lakó aláírása is elegendő.

Ha nem rendelkezik jóváhagyott tervvel, cégünk a helyszíni felmérést és tervezést is elvégzi Önnek. Ez esetben elég igényét telefonon jeleznie, hogy kollégánk megkereshesse Önt időpont egyeztetés céljából. A helyszínen egyeztetik Önnel az igényeit és a műszaki lehetőségeket. A helyszíni felmérés során átadjuk Önnek a tervjóváhagyásra vonatkozó nyomtatványokat, és beszedjük a tervjóváhagyási-, valamint a tervezési díjat. Ezt követően elkészítjük és a Fővárosi Vízművek Zrt-nél jóváhagyatjuk a tervet, majd következik a vízmérő kiépítése.

Az új mérő beszerelésére és tervezésére vonatkozó maximális bruttó árakat megtalálhatja a Fővárosi Vízművek Zrt honlapján, valamint cégünk honlapjának “Árak” aloldalán.

A feltüntetett kivitelezési árak STANDARD alapszerelésre vonatkoznak, mely a következőket tartalmazza:

 • a fal bontása a mérőszerelés helyén (amennyiben ez szükséges),
 • 1db új hitelesített 1/2″-os 110 mm hosszú vízmérő,
 • egy csatlakozópár (cafni),
 • 1db golyóscsap,
 • a szükséges tömítések,
 • 1db plomba (VIPAK gyűrű), valamint
 • a Fővárosi Vízművek Zrt felé történő ügyintézést.

A feltüntetett árak az Áfát tartalmazzák.

A helyreállítási munkák (pl. vakolás, csempézés vagy festés) árát a vállalási ár nem tartalmazza. A beépített többlet anyagok és munkadíj egyedi kalkulációval kerülnek megállapításra a helyszínen.

A beépítésre kerülő mérők általában B Meters, MINOL, MOM, ISTA METRE vagy Zenner gyártmányú, tárgyévi gyártású és hitelesítésű mérők, melyekre a szereléssel együtt 1 év teljes körű garanciát vállalunk.

Az Igénybejelentő mellékmérő szerelési terv jóváhagyásához, és a Mellékmérős díjmegosztási szerződés kitöltése és aláírása a tervező-, a fogyasztó- és főmérő tulajdonos által, 2-2 példányban.

A nyomtatványokat személyesen leadhatja vagy postai úton megküldheti a cserét végző cégnek, azaz nekünk. Ügyfélszolgálatunk nyitvatartásáról, valamint elérhetőségeinkről a honlapunk “Kapcsolat” aloldalán tájékozódhat.

Amennyiben a Fővárosi Vízművek Zrt szerződött partnerével – például társaságunkkal – végezteti a munkát, a cserét követően ők kötelesek lejelenteni azt a Fővárosi Vízművek Zrt és a Díjbeszedő Zrt felé.

Load More